✔ Snabb frakt ✔ Handla med Klarna ✔ 100% nöjd-kund-garanti

Tandköttsinflammation (gingivit) | Ett vanligt problem

|5/02, 2022

Tandköttsinflammation (gingivit) | Ett vanligt problem

Tandköttsinflammation, eller gingivit som det heter på medicinskt språk, är ett ganska vanligt problem i Sverige. När inflammationen väl startat kan det orsaka en rad olika problem, utöver smärta och obehag kan du få blödande tandkött, svullet tandkött och tandköttet kan även börja dra sig tillbaka. I allra värsta fall kan inflammationen sprida sig till käkbenet och resultera i tandlossning.

Det är med andra ord uppenbart att tandköttsinflammation är något man vill undvika och behandla så fort man kan. Med en bra munhygien och rätt verktyg (läs eltandborste och tandtråd) kan du mer eller mindre helt undvika inflammationer och även behandla en påbörjad inflammation som inte spridit sig för mycket.

Vad orsakar inflammerat tandkött?

En tandköttsinflammation orsakas av bakterier och bakteriebeläggningar, så kallat plack. Om placket får ligga kvar runt tandköttskanten leder det förr eller senare till en inflammation. Har du redan problem med dina tänder eller ditt tandkött löper du större risk att drabbas av en tandköttsinflammation.

Eftersom det är bakterier som orsakar problemet är en god hygien ditt bästa vapen. Genom att borsta tänderna morgon och kväll samt använda tandtråd, sänker du markant risken för en inflammation. För en så effektiv rengöring av tänderna som möjligt bör du använda en eltandborste.

Tandköttsinflammation – behandling hemma

Som sagt kan man i många fall behandla – och framför allt undvika – en tandköttsinflammation med ganska enkla medel. För det första bör du ha en riktigt bra tandborste såsom den WeSmile eltandborsten som vi har tagit fram.

Vår tandborste både rengör på djupet – med 39 600 svängningar i minuten – och bleker dina tänder samtidigt. Att använda den är lite som att slå två flugor i en smäll. Tandborsten har dessutom fyra olika lägen: rengöra, polera, bleka och tandköttsvård.

Sonic WeSmile Eltandborste

- 62% mindre plack

- Rengör och bleker

- Senaste teknologin


Inställningen tandköttsvård är den mest skonsamma inställningen, detta eftersom ett inflammerat tandkött ofta orsakar smärta och obehag. För att borsta tandköttet drar du tandborsten försiktigt längst med kanten där tand och tandkött möts. Svårare än så är det inte. Vår tandborste är inställd på 2 minuter per borstning och markerar när det är dags att byta sida var 30:e sekund.

För att undvika behovet för detta bör du borsta tänderna morgon och kväll med rengöringsinställningen och då även inkludera tandköttet. På så sätt kan du med stor sannolikhet motverka inflammationer.

Vidare bör du använda tandtråd minst en gång om dagen för att nå de svåråtkomliga skrymslena mellan tänderna. Och givetvis bör du gå till din tandläkare på en regelbunden basis då de effektivt kan ta bort plack som du inte kommer åt på egen hand.

OBS! Vi är specialister på tandvård och tandblekning men vi är inte tandläkare. Har du problem med munnen bör du kontakta din tandläkare innan du börjar med egenvård! Vi rekommenderar Tandkompaniet som är en ledande tandläkare i Karlstad och som är experter på allt som rör gingivit och munhygien. 

Vanliga symptom på inflammerat tandkött

Så hur vet man om man har en tandköttsinflammation (gingivit)?

Det finns tre huvudsakliga symptom för gingivit, nämligen blödande tandkött, svullnad och smärta. Därmed inser man ofta ganska snabbt om man har en inflammation. Ibland kan det gå obemärkt förbi varför du regelbundet måste gå till din tandhygienist/-läkare då de snabbt kan diagnostisera dig. En tandhygienist kan också se tecken på en tandköttsinflammation innan den startar och kommer då instruera dig om hur du behandlar det med egenvård.

- Blödande tandkött

Som sagt blöder ett inflammerat tandkött nästan alltid och dessutom blir tandköttet irriterat. Märker du av att du blöder extra mycket när du borstar tänderna så måste du börja borsta tandköttet mer noggrant. Om du börjar i tid kan du ganska snabbt åtgärda problemet och bli av med inflammationen.

Skulle ditt tandkött blöda även när du inte borstar eller nyss har borstat tänderna så bör du uppsöka vård.

- Svullet tandkött

Vid en tandköttsinflammation blir tandköttet ofta svullet och ömt. Och ju längre man väntar med behandling, desto värre blir svullnaden och smärtan. Märker du av att ditt tandkött är svullet gäller det att börja borsta mer noggrant direkt. Har du smärta i tandköttet passar WeSmiles eltandborste eftersom inställningen “tandköttsvård” är mycket skonsam.

Om svullnaden inte lägger sig eller blir värre bör du uppsöka vård.

Tillbakadraget tandkött & tandlossning

Många lider idag av tillbakadraget tandkött, något som kan orsakas av en mängd faktorer. Till exempel drar sig tandköttet tillbaka med åldern och dels kan dålig munhygien och inflammationer resultera i tillbakadraget tandkött. Därför vill vi ännu en gång poängtera hur viktigt det är med god munhygien.

Både tillbakadraget tandkött och inflammerat tandkött kan leda till tandlossning. Har du en inflammation som inte behandlas kan den sprida sig till käkbenet och tandens fäste och då är det mycket svårare att behandla. Förr eller senare kommer tanden att trilla ut och varken tand eller fäste kommer återskapas.

OBS! Tandlossning anses vara en kronisk sjukdom som återkommer om munhygienen försämras igen.

Huskur mot inflammerat tandkött

Vi förespråkar egentligen inte huskurer då de saknar forskningsunderlag och därmed bevis på att de fungerar. Med det sagt är ditt bästa vapen mot inflammerat tandkött just en eltandborste, och på många sätt kan det liknas vid en huskur. Eltandborsten är dock mest effektiv som en förebyggande åtgärd som hjälper dig hålla din munhygien i trim. När inflammationen väl har startat kan det vara svårare att bli av med.

Som alltid bör du inte behandla dina åkommor utan att rådfråga ett proffs. Så om du misstänker att ditt tandkött är inflammerat så råder vi dig att vända dig till din tandläkare. Sannolikheten är stor att de rekommenderar egenvård, men det är alltid bra att vara på den säkra sidan.