✔ Snabb frakt ✔ Handla med Klarna ✔ 100% nöjd-kund-garanti

Tandlossning (parodontit) – Symptom & behandling

|16/02, 2022

Tandlossning (parodontit) – Symptom & behandling

Tandlossning (parodontit) är idag ett vanligt problem i Sverige och ett irreversibelt tillstånd, därför är det viktigt att man förebygger och behandlar problemet innan det gått för långt. Sjukdomen kan orsakas av en vanlig tandköttsinflammation om den inte behandlas i tid

Parodontit, som är det medicinska namnet på tandlossning, är en bakteriell infektion i de vävnader och ben som fäster tanden i munnen. Idag är parodontit och tandlossning så pass vanligt att det drabbar uppemot 40% av jordens befolkning någon gång i livet, och därför kallas det ofta för en folksjukdom.

Om du vet av dig eller misstänker att du drabbats av tandlossning bör du uppsöka vård så fort du kan. Men om tillståndet inte är så långt gånget, finns det möjlighet att behandla orsaken innan tänderna lossnar.

På följande sida kan du läsa mer om tandlossning, symptomen, behandlingar och förebyggande åtgärder.

Vad orsakar tandlossning och parodontit?

Tandlossning orsakas av bakterier som samlas runt tanden och sakta men säkert sprider sig ner i tandköttet och tandfästet. Men sjukdomen är också till viss del ärftlig och kan förvärras av rökning som både gör infektionen värre och döljer symptomen då rökning drar ihop blodkärlen i munnen och minskar blödningar som icke-rökare ofta märker av. Även personer med diabetes (både typ 1 och typ 2) löper en större risk för tandlossning.

Det innebär att en bra tandhygien är det absolut bästa vapnet mot tandlossning, och om dina föräldrar eller släktingar lider av det bör du vara extra skötsam.

Förebygga tandlossning

Det finns egentligen bara ett enda sätt att motverka tandlossning och parodontit, nämligen en god munhygien. Och för optimal munhygien krävs det tre huvudsakliga saker:

1. Borsta tänderna 2 gånger om dagen

Som du redan känner till måste vi alla borsta tänderna 2 gånger om dagen: en gång på morgonen och en gång på kvällen innan du lägger dig. För att försäkra sig om att man borstar tänderna tillräckligt noggrant bör man använda en eltandborste, förslagsvis den vi på WeSmile tagit fram.

Vår tandborste både rengör på djupet och har fyra olika lägen: rengöra, polera, bleka och tandköttsvård. Inställningen tandköttsvård är den mest skonsamma inställningen som är till för att just motverka och behandla tandköttsinflammation.

För att borsta tandköttet drar du tandborsten försiktigt längst med kanten där tand och tandkött möts. Svårare än så är det inte.

– Beställ marknadens bästa eltandborste – 

- 62% mindre plack

- Rengör och bleker

- Senaste teknologin

2. Använd tandtråd minst 1 gång om dagen

Förutom att borsta tänderna måste du även rengöra mellan tänderna där man i regel inte kommer åt med en tandborste. Det är nämligen mellan tänderna som det byggs upp mest bakterier och tandsten vilket sen kan sprida sig ner i tandköttet där det orsakar en tandköttsinflammation och till slut tandlossning.

För att rengöra mellan tänderna kan du använda tandtråd eller en mellanrumsborste.

3. Regelbundna besök hos tandläkaren

Oavsett hur bra man borstar tänderna och hur noggrann man är med tandtråd så kommer man inte åt alla utrymmen i munnen och mellan tänderna. Därför ska man med jämna mellanrum besöka en tandläkare som kan undersöka munnen och en tandhygienist som kan rengöra tänderna och tandköttet på djupet. Din tandhygienist kan även guida dig om hur du bäst tar hand om tänderna.

Följer man dessa tre relativt enkla regler så har man bra förutsättningar för att undvika tandlossning och parodontit. Om man inte följer dessa regler och drabbas av tandlossning så är det tyvärr för sent för att göra något på egen hand. Istället måste man besöka en tandläkare så fort man kan för att få professionell hjälp och behandling.

Behandla tandlossning

Som sagt är tandlossning irreversibelt, dvs. har man väl tappat en tand så kommer den aldrig att återskapas då vävnaden och tandfästet har förstörts. Dessutom har man bara två uppsättningar tänder: mjölktänder och vuxentänder.

Därför finns det alltså ingen tandlossningsbehandling och när det har gått så långt att man förlorat en tand måste man få hjälp med att ersätta den med ett implantat. Med det sagt sker tandlossning över en längre tid och startar man en behandling i tid kan man stoppa utvecklingen.

När ska man söka vård?

Man ska söka vård så fort man misstänker att man antingen har en omfattande tandköttsinflammation som man inte kan behandla genom borstning, eller så fort man märker att en eller flera tänder sitter löst.

Ofta behöver man specialisttandvård för att rädda tänderna och ju tidigare du söker vård, desto större är sannolikheten att uppnå ett lyckat resultat. Så vänta inte med att uppsöka vård!

Symptom på tandlossning

Det kan ofta vara svårt att identifiera symptom på tandlossning, varför det ofta går obehandlat. Vanligaste symptomet är dock att man blöder när man borstar tänderna, något rökare oftast inte märker då rökning drar ihop blodkärlen och minskar blödningar.

I vissa fall kan en tandköttsinflammation orsaka smärta och obehag runt tanden och när infektionen startar smakar det ofta var i munnen. Förr eller senare börjar även de drabbade tänderna att lossna, varpå det i regel är för sent att stoppa.

Men, som sagt, det är inte alltid man har tydliga symtom och därför ligger ansvaret att motverka tandlossning hos dig. Se till att hålla din munhygien i schack och besök din tandläkare minst en gång om året, eller mer vid behov.