Ta bort tandsten själv – Är det möjligt och hur gör man?
Har du märkt en hård, gulaktig beläggning längs tandköttskanten? Det är tandsten – något de flesta av oss stöter på förr eller senare. Det börjar ofta som plack, en mjuk beläggning som går att borsta bort, men om det får sitta för länge stelnar det och blir till tandsten. Den goda nyheten? Det finns sätt att förebygga och hantera det. Men... kan man verkligen ta bort tandsten själv?
Låt oss dyka in i vad tandsten är, om du kan bli av med det hemma och vad du bör tänka på!
Vad är tandsten?
Tandsten är plack som har stelnat på tänderna. Det bildas när plack får sitta för länge och mineraliseras. Tandsten är inte bara ett kosmetiskt problem – om det inte tas bort kan det leda till allvarligare tandproblem som inflammerat tandkött, tandlossning och dålig andedräkt.
Tandsten känns ofta som en hård, skrovlig yta på tänderna, särskilt nära tandköttskanten. Det kan vara både gulvitt och mörkare beroende på vad du äter och dricker (och om du röker).
Kan man ta bort tandsten själv?
Kort svar: Nej, inte riktigt. Tandsten är hårt fastsatt på tänderna och det är i princip omöjligt att ta bort med vanlig tandborstning eller tandtråd. Däremot finns det saker du kan göra för att förebygga att tandsten bildas och några knep som kan hjälpa till att minska beläggningar – men när tandsten väl har bildats, är en professionell rengöring hos tandläkaren eller tandhygienisten oftast nödvändig.
Vad kan du göra hemma för att förebygga tandsten?
Även om du inte helt kan ta bort tandsten själv, finns det flera saker du kan göra för att hålla tandsten i schack och förhindra att det byggs upp i första hand. Här är några enkla tips:
1. Borsta ordentligt två gånger om dagen
Det låter kanske självklart, men noggrann tandborstning är den första och bästa försvarslinjen mot tandsten. Se till att borsta alla ytor på tänderna – särskilt vid tandköttskanten där tandsten oftast börjar bildas.
2. Använd tandtråd varje dag
Tandtråd hjälper till att ta bort plack och matrester mellan tänderna där borsten inte når. Om du inte använder tandtråd regelbundet, kommer placket i mellanrummen att stanna kvar och långsamt förvandlas till tandsten.
3. Använd en elektrisk tandborste
Elektriska tandborstar är ofta mer effektiva än vanliga manuella borstar när det gäller att ta bort plack. De vibrerar eller roterar snabbare och når djupare in längs tandköttet, där tandsten ofta börjar.
4. Skölj med munskölj
En antibakteriell munskölj kan hjälpa till att döda bakterier som bidrar till plackbildning, vilket i sin tur minskar risken för tandsten. Välj en munskölj utan alkohol för att inte torka ut munnen.
5. Tänk på vad du äter
Socker och stärkelserik mat (som bröd och pasta) kan bidra till plackbildning. Försök att minska på dessa livsmedel eller skölj munnen med vatten efter att du ätit dem för att minska plackuppbyggnaden.
Verktyg för att ta bort tandsten hemma
Om du söker på nätet kommer du troligen att hitta olika verktyg som säljs för hemmabruk – skrapor och ultraljudständerensare som påstås ta bort tandsten. Men är dessa en bra idé?
Var försiktig! Tandsten skrapas vanligtvis bort hos tandläkaren med specialverktyg och utbildning. Att använda dessa verktyg själv utan rätt teknik kan skada emaljen eller tandköttet. Det kan också leda till inflammationer eller infektioner. Kort sagt – det kan göra mer skada än nytta.
Om du ändå bestämmer dig för att testa ett sånt verktyg, var försiktig och använd det bara på de allra lättaste beläggningarna. Men helst, lämna det till proffsen.
När är det dags att besöka en tandläkare?
Om du redan har märkt tandsten på tänderna är det bäst att boka en tid hos tandläkaren eller tandhygienisten. De har rätt verktyg och kunskap för att ta bort tandstenen utan att skada dina tänder. Regelbundna besök hos tandhygienisten, åtminstone en gång om året, är det bästa sättet att hålla tänderna rena och fria från tandsten.
Så vad är slutsatsen?
Att ta bort tandsten helt själv är svårt och kan vara riskabelt om du försöker använda specialverktyg utan rätt kunskap. Men genom att hålla god munhygien med regelbunden tandborstning, tandtråd och en bra kost kan du minska risken för att tandsten bildas.
Och när tandstenen väl har satt sig, är det bäst att boka en tid hos din tandläkare. De fixar det på ett säkert sätt och kan också ge dig tips på hur du håller tänderna fria från tandsten framöver.
Rekommenderad läsning: Tandblekning pris.
Rekommenderad läsning: Så blir du av med dålig andedräkt