✔ Snabb frakt ✔ Handla med Klarna ✔ 100% nöjd-kund-garanti

Gula tänder - så blir du av med missfärgade tänder

|2/08, 2021

Gula tänder - så blir du av med missfärgade tänder


Gula tänder är något som många av oss besväras av. Det finns vanligtvis inga faror med att ha gula tänder utan besvären är i de flesta fall estetiska då många upplever att de stör utseendet. Faktum är att den största anledningen till nyansen på dina tänder är genetisk. Men det finns faktorer som påverkar tändernas färg och nyans, både till det gulare och vitare hållet. Vi kommer gå igenom samtliga faktorer som påverkar tänderna här. Det handlar både om dina vanor och vad du stoppar i dig. Gula tänder, svart beläggning på tänderna och missfärgade tänder är vanliga besvär. Nu rättar vi till det!

Som nämnt är genetiken en stor faktor till gula tänder. Precis som i alla delar av kroppen finns DNA i tänderna. Det påverkar bland annat tändernas form, utseende och färg. Det är emaljen som skyddar tänderna som utgör nyansen på dem. Emaljen slits varje dag, både när du äter och dricker men också när du exempelvis borstar tänderna. Det är naturligt att emaljen slits och därför blir också tänderna gulare när du blir äldre. Det beror på att emaljen inte återuppbyggs och därför behöver du vårda tänderna och emaljen för att hålla dem vita. 

Andra orsaker till att du har gula tänder kan vara:

 • Frätskador

 • Intag av antibiotika eller mediciner

 • Nikotin och tobak, snus-tänder brukar avslöjas snabbt

 • Specifika livsmedel och drycker

Om du fått gula tänder av orsaker som inte påverkar tand- eller munhälsan kan du enkelt åtgärda det genom en effektiv tandblekning. Det finns viss tandblekning som kan ge frätskador, vilket i sin tur gör tänderna ännu mer gula än innan tandblekningen. För att undvika det rekommenderar vi vår tandblekning som är fri från frätande ämnen och innehåller vårdande ingredienser för tänderna och din munhälsa. 

  Tandblekningskit från WeSmile 

- Bli kvitt dina gula tänder på 2 veckor

- 479 SEK

Beställ här

Gula tänder orsak

Varför får man gula tänder? Förutom uppbyggnaden av DNA i dina tänder och därmed genetik påverkas tänderna av dina vanor och vad du stoppar i dig. Tänderna i sig är naturligt gula och det enda som gör dem vita är emaljen. Emaljen består till 95% av mineralen hydroxyapatit, ett kalciumfosfat, som även skelettet till stor del består av. Förutom att ge tänderna sin vita nyans finns emaljen till för att skydda tanden. Emalj återskapas inte så det du kan göra för att inte få gula tänder är att skydda emaljen på bästa sätt:

 • Försök undvika syra från socker, stärkelse och juice som är direkt frätande på emaljen. Här ingår även läsk och citrusfrukter.

 • Borsta inte tänderna för ofta, två gånger om dagen räcker. 

 • Använd fluor som skapar ett skydd runt emaljen. 

 • Småät inte, om du hela tiden stoppar i dig mat får tänderna aldrig vila från slitaget vilket förvärrar nyansen. 

Livsmedel som ger gula tänder och livsmedel som håller tänderna vita

Det finns en hel del mat och dryck som kan missfärga tänderna och göra dem gulare. Förutom livsmedel rik på syra som socker, läsk, juice och citrusfrukter finns en del annat som du bör begränsa eller äta tillsammans med livsmedel som balanserar upp syran. 

Vanliga livsmedel och dryck som ger gulare tänder är:

 • Kaffe och te, kaffe och tänder är inte en bra kombination men även svart te påverkar nyansen på tänderna rejält

 • Rött och vitt vin

 • Energidricka

 • Blåbär, hallon, björnbär och vinbär

 • Tomat

 • Curry

 • Balsamvinäger

Det som är gemensamt för dryckerna och livsmedlen på listan är förekomsten av syra, tanniner och kromogen. Syra fräter på emaljen medan tanniner är uttorkande och kan ge missfärgningar, fläckar eller en gulare nyans. Kromogener är förstadier till färgämnen och som i kontakt med andra biologiska ämnen kan omvandlas till färgämnen och därmed missfärga tanden. 

För att undvika att dessa livsmedel fräter på tänderna och ger dem en gulare nyans kan du se till att skölja munnen med vatten direkt efter intag. Ett annat tips är även att dricka sura drycker med sugrör, alternativt äta dem ihop med livsmedel som håller tänderna vita:

 • Mejeriprodukter, ha t.ex. mjölk i kaffet eller ät ost till vinet.

 • Selleri

 • Morötter

 • Äppelcidervinäger

Andra faktorer som ger gula tänder

Förutom livsmedel finns en del andra faktorer som ger gula tänder eller missfärgar dem. De vanligaste är:

 • Antibiotika och annan medicin, för exempelvis allergier och högt blodtryck.

 • Nikotin och tobak är båda frätande och skadar emaljen på ett sätt som kan ge gulare tänder. I snus finns både tobak och nikotin vilket påverkar mest. 

Andra problem med tändernas utseende kan vara missfärgningar, både i form av vita eller svarta fläckar. Dessa har vanligtvis orsaker men till skillnad från gula tänder behöver du vara lite mer uppmärksam.

Missfärgade tänder

Gula tänder kan ses som en form av missfärgade tänder, men när vi pratar om missfärgade tänder är det framför allt tänder som fått fläckar eller ojämnheter. Orsaken till missfärgade tänder kan vanligtvis vara samma som varför du har eller får gula tänder. Men just olika typer av fläckar kan också ha andra orsaker som vi kommer gå igenom.

Om du har fläckar på tänderna eller ojämna missfärgningar som är ofarliga kan vi rekommendera att använda tandblekningspenna för att få bukt med dem. Genom att bleka missfärgningen kan du uppnå en jämnare nyans på tänderna och med en smidig tandblekningspenna kan du enkelt placera tandblekningen på utsatta områden. 

Vid andra enklare ojämnheter på missfärgade tänder kan du få vitare tänder med tandkräm för vitare tänder och tandtråd. 

Vita fläckar på tänderna

En typ av missfärgning som drabbar många är vita fläckar på tänderna. Det låter inte så illa eftersom vita tänder är något många eftersträvar. Men det fläckiga resultatet kan kännas minst lika jobbigt som gula tänder, och i flera fall kan det också tyda på sjukdom eller skada.

Vita fläckar på nedre delen av tänderna är vanligt hos många barn och beror ofta på för högt intag av fluor. Fluor är ett skyddande ämne för tänderna och tillsätts i tandkräm och munskölj. Men det finns också naturligt i dricksvatten och i vatten från egna brunnar brukar mängden fluor vara högre. För mycket fluor leder alltså till vita fläckar på tänderna. Det låter trist men lagom mängd fluor är det bästa, eftersom det ger ett skydd för tänderna. Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och använd gärna munskölj med fluor så är det ingen fara. 

En annan orsak till vita fläckar på tänderna kan tyvärr vara början till karies, det vill säga hål i tänderna. Det kallas kritkaries när det blir vita fläckar och dessa sitter vanligtvis nära tandköttet. Därför kan det vara lämpligt att kolla upp tänderna om du har vita fläckar, för att utesluta karies. Vid kritkaries kan du med rätt åtgärder förhindra att hål i tänderna uppstår.

– Vitare tänder snabbt med tandblekningspenna –

Enklaste sättet att behandla gula tänder

Endast: 199 SEK

Beställ här

Svart beläggning på tänderna

Motsatsen till vita fläckar på tänderna är svarta fläckar på tänderna, vilket inte är ovanligt. Svart beläggning på tänderna är något du behöver vara uppmärksam på och allt som oftast undersöka hos en tandläkare om de uppstår. Karies börjar som sagt som vita fläckar på tänderna men går sedan över till att bli en svart beläggning på tänderna. Var därför noga att kolla upp tänderna om du får svarta fläckar på tänderna.

En annan orsak till svarta fläckar på tänderna är ofarlig och beror på en speciell typ av tandsten. De syns ofta nertill vid tanden mot tandköttet. Vanligtvis syns inte tandsten men den svarta tandstenen genomgår en annan kemisk process. Men var inte ledsen för det! Det har visat sig att svart tandsten är kopplat till lägre risk för karies eftersom personer med svart tandsten har ett saliv med mer skyddande ämnen. Om de stör dig kan viss tandsten försvinna med hjälp av tandborstning och tandtråd, annars kan de tas bort hos tandläkare. 

Sammanfattning: så blir du av med gula tänder

Först och främst har vi naturligt olika nyans på våra tänder. Vissa kommer ha vitare eller gulare tänder trots samma levnadsvanor. Men det du kan göra för att undvika att få gula tänder är att skippa eller begränsa snus, cigaretter och livsmedel rika på syra. Det är exempelvis te, läsk, kaffe, surt godis, energidryck, juice, vin och färgstarka kryddor och bär. För att undvika dess missfärgande effekt på tänderna kan du skölja munnen efter intag, begränsa intaget eller äta det tillsammans med exempelvis mejeriprodukter eller morötter för att balansera syran.

Om du har fläckar på dina missfärgade tänder, oavsett om de är vita eller svarta, bör du besöka tandläkaren. Detta för att du ska kunna utesluta karies, början på karies eller annan sjukdom. Du bör exempelvis inte försöka bleka bort fläckar på tänderna innan du konstaterat att de är ofarliga, eftersom det kan ge ännu värre skador på tänderna och din munhälsa. 

Om dina missfärgningar eller nyansen på tänderna har naturliga orsaker kan du bleka tänderna som en åtgärd på problemet. Se till att använda en tandblekning som inte är frätande eftersom det kan ge frätskador på tänderna som i sin tur leder till gulare tänder. Vi rekommenderar vår tandblekning med vetenskapligt bevisade som skonsamma och effektiva för att bleka tänderna.