✔ Alltid Fri frakt ✔ Handla med Klarna ✔ 100% nöjd-kund-garanti

Borsta tänderna – hur gör man egentligen på bästa sätt?

|31/03, 2022

Borsta tänderna – hur gör man egentligen på bästa sätt?

Borsta tänderna – ett nödvändigt ont för många. Men trots att det är något vi alla måste göra 2 gånger om dagen resten av livet så är det få som verkligen vet hur man borstar tänderna korrekt.

Att inte borsta tänderna kan leda till alla möjliga problem, från dålig andedräkt till tandköttsinflammation och slutligen även till tandlossning som är ett irreversibelt tillstånd.

Därför tänkte vi reda ut allt som har med tandborstning att göra – en gång för alla. I följande artikel går vi igenom vad som krävs steg för steg. Dessutom ger vi rekommendationer på en tandborste som underlättar tandborstningen enormt mycket. 

Borsta tänderna rätt varje gång

Alla vet att man ska borsta tänderna två gånger om dagen – en gång på morgonen och en gång på kvällen. Det är viktigt att man gör det för att maximera tiden som munnen får spendera “ren”. Man ska även använda tandkräm med fluor vid varje tillfälle, och applicera mellan 1 och 2 centimeter tandkräm på borsten.

Förutom att borsta tänderna 2 gånger om dagen är det också viktigt att man gör det rätt och att man använder rätt tandborste och rätt teknik.

Eltandborste är det mest effektiva

Det råder inget tvivel om att en eltandborste är den bästa sortens tandborsten för en optimal munhygien. Tillsammans med Sonic har vi utvecklat en tandborste som är en av de mest effektiv på marknaden.

Med 39 600 borströrelser i minuten ger tandborsten upp till 62% mindre tandsten än om man borsta för hand. Tandborsten är dessutom utrustad med flera smarta funktioner, däribland fyra inställningar – rengöring, polering, blekning och tandköttsvård.


– WeSmile & Sonics Eltandborste –

Beställ tandborsten idag!

Utöver tandvård och munhygien är tandborsten ett verktyg för vitare tänder. Borsthuvudet har inbyggt LED-ljus och en särskild inställning för tandblekning. Använder man dessa i kombination med vår tandblekningsgel kan man snabbt och effektivt bleka och vidhålla sina vita tänder. 

– Hur länge?

Man ska borsta tänderna 2 minuter åt gången, dvs. 2 minuter på morgonen och 2 minuter på kvällen. Det går så klart även att borsta tänderna längre än så, men man ska vara försiktig så att man inte sliter på emaljen och/eller tandköttet.

Vår eltandborste är förinställd på 2 minuter per gång och vibrerar dessutom var 30 sekund så att man vet när man ska byta sida.

– Före eller efter frukost?

Det är bäst att borsta tänderna efter frukost för att ge tänderna längre tid utan matrester. Borstar man tänderna innan man äter frukost kommer man gå runt med matrester på tänderna fram till kvällen.

– Alltid på kvällen

Det är också viktigt att man borsta tänderna varje kväll. Det bör vara det sista man gör och efter att man har borstat ska man inte dricka eller äta något förutom vatten.

Om man bleker tänderna hemma är det också efter man har borstat tänderna på kvällen som det är bästa att bleka.

Förutom att borsta tänderna

Att borsta tänderna är extremt viktigt och något man inte kommer undan. Även om det är en viktig del av en bra munhygien så är det bara en del. För att försäkra sig om att man håller munnen och tänderna i toppskick så bör man även göra följande.

– Använd tandtråd

Minst en gång om dagen ska man också använda tandtråd, mellanrumsborste eller liknande. Då kommer man åt på ställen som tandborsten inte kan nå, framför allt mellan tänderna. Man bör kombinera tandtråden med tandborstningen för bästa resultat.

– Besök tandläkare

Vidare ska man gå på sina regelbundna tandläkarbesök. Förutom att tandläkaren och tandhygienisten kan rengöra tänderna på djupet så kan de hjälpa dig motverka andra problem som kan uppstå i munnen.

Vi alla vet dessutom hur dyrt det kan vara med tandvård och genom att regelbundet besöka sin tandläkare kan man undvika många onödiga kostnader.

Borsta tänderna på barn

Man ska borsta tänderna på barn från det att första tanden visar sig. Det är viktigt att man använder en godkänd tandkräm och att man borstas varje morgon och kväll. Däremot är det inte lika viktigt att man håller sig till 2 minuter förrän barnet har fått alla sina tänder.

Genom att borsta tänderna på barn från en tidig ålder och vara konsekvent kan man lära dem en väldigt viktig rutin för resten av livet.

FAQ - Frågor och svar om att borsta tänderna

Ska man borsta tänderna före eller efter frukost?

Man ska alltid borsta tänderna efter frukost för att låta munnen vila så länge som möjligt efter måltiden. Äter du direkt efter att du borstat tänderna så kommer du gå runt med matrester som kan leda till tandsten hela dagen.

Hur länge ska man borsta tänderna?

Man ska borsta tänderna i 2 minuter 2 gånger om dagen, alltså totalt 4 minuter om dagen. Använder du vår eltandborste som är förinställd på 2 minuter kan du alltid vara säker på att du borstar tillräckligt länge.

Hur länge ska man borsta tänderna på barn?

Man får anpassa tiden man borsta tänderna på sina barn efter antalet tänder de har. Det är viktigt att man börjar borsta tänderna redan när första tanden visar sig och att man gör det två gånger om dagen. Inte förrän barnet har fått alla sina tänder behöver man borsta 2 minuter åt gången.

Får man borsta tänderna under ramadan?

Man får lov att borsta tänderna under Ramadan. Så länge man är försiktig med att inte svälja något av tandkrämen.

Får man borsta tänderna när man fastar?

Oavsett om man fastar av religiösa anledningar eller av hälsoaspekter (periodisk fasta) så är det okej att borsta tänderna.